Ik mocht verse suikermais uit de polder ontvangen. Wat ga je ermee doen? Maïskolven op de barbecue is erg lekker, maar ik wilde er iets bijzonders van maken. Het zijn deze heerlijke vegetarische maïs ribbetjes geworden. Corn ribs worden deze ‘spareribs’ gemaakt van maïskolven ook wel genoemd.
Je kunt ze op de barbecue, in de oven of zelfs in de airfryer bereiden. Een heerlijk vegetarisch alternatief voor op de barbecue. Eet het als hoofdgerecht of lekker als borrelhap.

 

Maïs

 

Er bestaan vele soorten maïs, van snijmaïs wat gebruikt wordt als veevoer, tot popcornmaïs en suikermaïs aan toe. De suikermaïs is geschikt voor ons om te eten en deze is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Zomers komt de verse maïs uit Nederland en de rest van het jaar komt de maïs uit de Noord- en Zuid-Amerika of zelfs uit Afrika. Ik heb lekkere verse lokale suikermaïs gekregen.

 

De verse suikermaïs wordt verkocht met het schutblad er nog omheen. Als je dit eraf trekt vind je ook nog lange zijdeachtige witte draden die langs de maïskolf lopen. Verwijder die.
Mocht je geen verse maïs kunnen vinden, koop dat de vacuüm verpakte hele kolven.
Ik heb voor dit gerecht de maïskolven eerst 10 minuten gekookt (in water zonder zout), voordat ze de oven in gingen.

 

Ben jij ook zo gek op maïs? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor jou:

 

Pittige salsa van maïs, lente-ui en oude kaas
Courgette en maïs pannenkoekjes
Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen
Bavette met tomaten maïssalsa
Visfajita met maïs, zoete aardappel en zwarte bonen
Mexicaanse pasta en maïs salade
Quesadilla gemaakt van piadina met maïs
Maïssoep met Quesadilla’s
Maïskoekjes

 

Het snijden

 

Maar voordat je ze kunt gaan roosteren of grillen, moeten de maïskolven eerst in vieren gesneden worden. En dat gaat niet makkelijk, ik moet jullie hiervoor wel waarschuwen! Je hebt een scherp groot mes en heel veel spierkracht nodig om de maïskolven te snijden. En pas op dat je daarbij niet in je vingers snijdt.
Mocht het snijden niet lukken, gebruik dan de hele maïskolven.

 

Tip:

 

Pul biber* zijn rode pepervlokken, het wordt ook wel Aleppo peper genoemd. Het is een niet te pittige peper. Je vindt het in de Turkse winkels. Je zou het kunnen vervangen door chilivlokken, maar pas op die zijn wel een stuk pittiger.

 

 

Recept Vegetarische maïs ribbetjes: