The Bastard kamado wat kan je ermee!

The Bastard kamado wat kan je ermee!

Ervaringen met The Bastard.

Na jaren gebruik gemaakt te hebben van een Weber is het een hele ervaring om aan de slag te gaan met The Bastard Urban Large. Dit begint bij het uitkiezen van het houtskool en het aansteken van de houtskool. De keuze van houtskool is van groot belang. Kies voor harde houtskool zoals The Bastard Maruba Cuba Houtskool voor een low en slow sessie. Of kies voor The Bastard European Oak Houtskool om hogere temperaturen te bereiken en om bijvoorbeeld direct te grillen. Het aansteken van de kolen vraagt om nauwkeurigheid, voor een low en slow sessie gebruik je slechts een of twee ECHT aanmaak houtwol. Om op hogere temperaturen te grillen kun je de kolen met vier houtwollen op verschillende plekken aansteken.
De hele ervaring om The Bastard aan te steken is een leuke bezigheid, gasten staan dan ook vaak versteld van de nauwkeurigheid die hier bij komt kijken. De voorbereidingen die je treft lonen al snel in ware smaaksensaties.

https://www.culinea.nl/?p=15224&preview=1&_ppp=67aca57d24

 

 

De OFYR bbq is een echte aanvulling naast The Bastard. Het is een echte blikvanger in jouw tuin en deze barbecue brengt ontzettend veel gezelligheid met zich mee. Al je gasten kunnen eromheen staan om zelf hun steak, burgertje of worstje te draaien op de ronde bakplaat rondom de kegelvormige vuurschaal.

https://www.culinea.nl/?p=15224&preview=1&_ppp=67aca57d24

 

Voordelen van The Bastard

Het grote voordeel van een kamado zijn de warmteschilden of ook wel platesetters genoemd en het hoogwaardige keramiek. The Bastard heeft standaard twee platesetters (halve manen) zodat er zowel direct als indirect gegrild kan worden. Het cordieriet keramiek is uitermate geschikt om op verschillende temperaturen te koken. Op 90 tot 120 graden kan The Bastard makkelijk 8 tot 12 uur constante temperaturen aanhouden, perfect voor de low en slow methode. Daarentegen bereik je ook makkelijk een juiste temperatuur van circa 300 graden om bijvoorbeeld pizza’s te bakken op een pizzasteen.

 

Tips & Tricks

Gebruik van de platesetters

 

Zodra je de platesetters onder het rooster plaatst daalt de temperatuur tijdelijk met circa 40 a 50 graden. Het is dan ook belangrijk om niet te snel je schuiven verder open te zetten, de platsetters hebben even tijd nodig om op te warmen. Neem de tijd om ze op temperatuur te laten komen, na een klein kwartier zijn ze warm en zal The Bastard op de gewenste temperatuur komen. Dit kost minder tijd dan de temperatuur in The Bastard verlagen. Vergroot dan ook niet te vroeg de luchtschuif zodat de temperatuur sneller toeneemt. Door meer zuurstof verhoog je de temperatuur aanzienlijk. Door te experimenteren met de luchtschuif en de margrietschuif leer je dit vanzelf.

https://www.culinea.nl/?p=15224&preview=1&_ppp=67aca57d24

 

Koop de juiste accessoires

 

The Bastard large is groot genoeg om een heel avondmaal op klaar te maken. Denk daarom eens na over het aanschaffen van gietijzeren pannen. Deze heb je in verschillende vormen en maten, wel bekend zijn de Dutch Ovens om te stoven. Maar ook erg handig zijn de grill- en koekenpannen waardoor je (zie foto 2) makkelijk aardappelen en groentes kunt bakken of grillen. Let op! Was de gietijzeren pannen nooit af met afwasmiddel. Heet water is voldoende, hierna vet je de pan in met zonnebloemolie en bedek de pan met een keukenpapiertje voordat je hem in de kast stopt. Zo voorkom je roestplekken.

 

Het gebruik van rookhout

 

Op een kamado zoals The Bastard kun je uitstekend roken door rookhout naar wens te kopen. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar kersen- of eikenhout. Je hebt kleinere rookhout snippers en grotere blokken. Voor low en slow sessies gebruik je de grotere blokken rookhout in combinatie met kleinere rookhout snippers. Zodat het vlees vanaf het begin de aroma’s kan opnemen. Alleen de eerste drie uur heeft het zin om vlees te roken, daarna neemt het geen rook meer op. Voor directe of korte bereiding van vlees gebruik ik veelal kleinere rookhout snippers voor een snel resultaat.
Advies: Leg circa 15 minuten voordat je gaat beginnen met roken het hout in een bak met water. Zo verbrandt het hout minder snel en rookt het langer.

 

Schoonmaken

 

Na het bereiden van je gerechten is de kamado ontzettend warm, hierdoor is het niet prettig je rooster schoon te maken of uit de kamado te halen. Daarom krab ik het dikste er altijd vanaf met een tang en zodra ik hem de volgende keer opwarm maak ik het rooster schoon met staalborstels. Eens in de zoveel tijd stoom ik mijn rooster schoon met een stoomapparaat. Dan is hij weer als nieuw!

 

 

Deze blog is geschreven door Nick Metus


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden