Goede redenen om wel vlees te eten

Goede redenen om wel vlees te eten

Vlees eten ligt aan alle kanten onder vuur. De veehouderij zou slecht zijn voor ons klimaat en gezondheid. We moeten bewust te kijken naar onze vleesconsumptie, hoeveel vlees heeft een mens eigenlijk nodig of kan je helemaal zonder vlees? Of anders, hoe kunnen we vlees onderdeel maken van een verantwoord en gezond eetpatroon? Er zijn tal van goede redenen om wel vlees te eten en ervan te kunnen genieten.

 

Ik geef jullie een paar goede redenen om wel vlees te eten:

 

Schijf van Vijf

Goede redenen om wel vlees te eten

Het Voedingscentrum adviseert nog steeds in de Schijf van Vijf om dagelijks een stukje vlees aan je eetpatroon toe te voegen. Dit zou dan gaan om mager en onbewerkt vlees.
Vlees bevat natuurlijke eiwitten en vet. Hoe vetter het vlees, hoe minder eiwitten erin zitten, vandaar dat mager vlees beter zou zijn.
Het is rijk aan de vitamines B1, B2, B6 en B12 en mineralen, daarnaast zitten er geen koolhydraten in. Omdat er zoveel keuze is in vlees, zitten we op gebied van gevarieerd eten goed.

 

Vooral B12 is een belangrijk is een essentieel aminozuur. Dit is een aminozuur dat niet in ons lichaam kan worden gemaakt. Essentiële aminozuren moeten daarom voldoende in onze voeding aanwezig te zijn.
Zelfs als je vlees vergelijkt met bijvoorbeeld peulvruchten, die relatief eiwitrijk zijn, levert het veel meer voedingswaarde per gram.

 

Goede vetten

 

De vetten die in vlees zitten, zijn wel een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Zo is dit een belangrijke bouwstof voor onze zenuwen, hersenen en hormonen. Maar te veel vet is weer niet goed voor ons. Je hebt verzadigde en onverzadigde vetten. In veel vleessoorten bestaat het vet voor ongeveer de helft uit verzadigd en de andere helft uit onverzadigde vetten. Waarbij te veel verzadigde vetten niet goed voor ons zijn.

 

Goede redenen om wel vlees te eten

Afvallen

 

Vlees eten kan helpen bij afvallen omdat vlees zo vol zit met eiwitten, wat het hongergevoel kan onderdrukken. Zelfs de vetten in het vlees kunnen de vetverbranding in ons lichaam stimuleren. Dus wil jij afvallen, dan kan je gerust een stukje vlees eten, wel in combinatie natuurlijk een gezonde, verantwoorde en actieve leefstijl.

 

Dierenwelzijn

 

Jij eet waarschijnlijk minder of helemaal geen vlees vanwege het dierenwelzijn. Gelukkig is er in Nederland steeds meer aandacht voor dierenwelzijn. De dierenbescherming, veehouders en onderzoeksinstellingen werken samen aan stallen die veel meer diervriendelijke én rendabel zijn. Ons land loopt voor als het gaat om aandacht hiervoor. Dit betekent dat de verzorging, voeding en stallen zo goed mogelijk moeten aansluiten aan de natuurlijke behoeften van de dieren. Ze moeten zich prettig en veilig voelen en geen pijn of hongerlijden. In de supermarkten vind je dit terug door de keuze aan vlees met verschillende Beter Leven sterren. Dit keurmerk maakt het dierenwelzijn achter de producten inzichtelijk, hoe meer sterren hoe diervriendelijker.

 

En de Nederlandse vleessector heeft een track- en tracing systeem. Hierdoor weten we waar ons vlees vandaan komt, welk voer ze hebben gekregen, of het dier medicijnen heeft gehad en welke dat waren. Door middel van dit systeem kan er kwaliteitsgarantie en voedselveiligheid worden gegarandeerd.

Goede redenen om wel vlees te eten

Maak er een geniet momentje van

 

Wij eten bewuster minder vlees, maar als we het eten genieten we er graag van. Ik koop daarom ook bewust vlees, let erop waar het vandaan komt. Het beste is natuurlijk om biologisch vlees te kopen, maar niet iedereen kan dit betalen.
Ook kan je meedoen aan een koe kopen en het vlees verdelen. Dan weet je ook waar het vlees vandaan komt.
Dus als je vlees eet, of het nu een steak is, pulled pork van de barbecue of een simpel karbonade of gehaktbal, vergeet dan niet om ervan te genieten.

 

Goede redenen om wel vlees te eten

 

Een vegetarisch en veganistisch dieet worden steeds populairder. Hoewel wij het super vinden dat zoveel mensen wereldwijd dierenleed en milieuproblemen erkennen, maar dierlijke producten blijven toch belangrijk in ons dieet.
Als jij jouwzelf een aantal keer per week verwend met een stukje vlees of vis van een goede afkomst, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Als veganist of vegetariër moet je dus niet alleen opletten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, je moet in sommige gevallen ook meer eten dan iemand die dierlijke producten eet om aan dezelfde hoeveelheden voedingsstoffen te komen.

 

Conclusie

 

Vlees van grasgevoerde of biologische dieren is gezonder en ook duurzamer dan vlees van dieren die op stal staan en met graan en soja gevoerd worden. Dit vlees past in een bewust voedingspatroon waarbij je minder vlees eet maar wel voor kwaliteit kiest.
Wild is altijd een goed idee, omdat dit vlees sowieso biologisch is.

 

Kan jij geen goede slager vinden? Kijk dan eens bij Beef&Steak. Daar vind je grasgevoerd Hollands vlees, duurzaam dubbeldoel rundvlees, of andere vleessoorten. Ook vind je daar informatie over hoe de dieren hebben geleefd.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden