Kalkoen op het Kerstmenu

Kalkoen op het Kerstmenu

In Engeland en Amerika is het heel traditioneel om een (gevulde) kalkoen te serveren met de Kerst. Maar in Nederland is het (nog) niet zo populair. Nu valt het ook niet mee om zo’n grote vogel lekker sappig en mals op tafel te krijgen. Maar hoe feestelijk is het om een hele kalkoen op tafel te zetten voor je familie of vrienden. Zet daarom dit jaar eens een kalkoen op het Kerstmenu.

 

De meeste kalkoenen komen uit Engeland maar ook in Nederland worden er (Kerst)kalkoenen gekweekt. De kalkoenen worden jong geslacht, waardoor ze extra mals vlees hebben. De gemiddelde kalkoen weeg 4-5 kilo. Reken maar uit hoeveel mensen daarvan kunnen eten als ze gemiddeld 300 gram vlees eten. Als je veel bijgerechten serveert, dan kan je iets minder kalkoen per persoon rekenen.

 

Bij ons in de familie is het al jarenlange traditie dat iedereen een gerecht bereidt, maar mijn moeder maakt de kalkoen(en) klaar. En elk jaar serveert zij een heerlijke sappige en malse kalkoen met een zalige jus erbij. Toch maar even aan haar gevraagd wat haar geheim is en hoe zij deze bereidt.

 

Je kunt een kalkoen vullen of gevuld kopen of je kunt hem zonder vulling bereiden in de oven. Let er wel op dat een gevulde kalkoen een nog langere bereidingstijd nodig heeft dan een ‘ongevulde’.
Over het algemeen kan je het beste als braadtijd 40 minuten per kilo aanhouden in een oven op 180˚C. Het belangrijkste is natuurlijk dat hij gaar is, maar hij kan ook snel te droog worden in de oven. Bedruipen is het toverwoord. Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht om hem lekker sappig te krijgen.

Kalkoen op het Kerstmenu

Een hele kalkoen op het kerstmenu is ook erg handig ook als er veel gasten komen. Leg de kalkoen op een mooie schaal en het feestmaal kan beginnen. Maar waar bestel je een goede kalkoen? Ik heb een goed adres voor je om een hele goede Kerst kalkoen te bestellen. Bij Kellybronze.nl bestel je een ‘beste van het beste’ kalkoen voor de Kerst.

Kalkoen op het Kerstmenu

De KellyBronze® van de familie Kelly uit Essex Engeland is een speciaal oud ras welke langzaam groeit. Ze lopen vrij rond buiten in de velden en het bos en dat proef je. Ze worden geslacht als ze minimaal 20 weken oud zijn. Bovendien is deze kalkoen minimaal 15 dagen gerijpt, een zogenaamde dry aged kalkoen. Zelfs Jamie Oliver haalt zijn kalkoenen hier vandaan.

Kalkoen op het Kerstmenu

Ik heb al een kalkoen van ze bereid, hier vind je het recept.
Het is een heerlijke malse kalkoen die – omdat ze aardig wat vet bevatten – niet zo lang in de oven hoeft te garen dan de andere soorten kalkoen.

 

En ik heb ook nog heerlijk bijgerechten bij de kalkoen voor je:

 

Cranberry compote
Gouden stoofpeertjes
Gele wortelpuree
Spruitjes
Knolselderijpuree met blauwe kaas
Rode kool met cranberries
Feestelijke wortels
Kruidige appelcompote

 

Hier kan je zien hoe je de kalkoen aansnijdt:

 

Welke wijn drink je bij kalkoen?

 

Bij kalkoen kun je zowel witte als rode wijn serveren.
Als je voor witte wijn kiest, neem dan een stevige witte Bourgogne of een Chardonnay, welke vol en rijk van smaak zijn.

Of drink je liever een rode wijn bij de kalkoen, kies dan voor Bourgogne, Bordeaux of Beaujolais. Vraag het aan jouw slijter, hij kan je het beste adviseren.

 

Wat doe je met het kalkoenvlees wat overblijft?

 

Ik had nogal wat kalkoen over en heb daar de volgende heerlijke gerechten van gemaakt:
Banh mi van overgebleven kalkoen
Kalkoen curry en
Tosti met kalkoen, blauwe kaas en cranberrycompote

 

Ik wens jullie in ieder geval alvast hele fijne Feestdagen.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden