Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes

Pompoen schillen en snijden

Elk seizoen heeft zijn charme. In de herfst zie je de pompoenen weer liggen bij de groenteboer, dit is voor mij echt de groente van het najaar en winter. Wij zijn er gek op, jullie ook? Of laat jij je weerhouden om hele pompoenen te kopen omdat je niet weet wat je ermee aan moet? Hoe kan je een pompoen schillen en snijden in stukken of blokjes vraag jij je misschien af. Het is zonde dat je deze lekkere groente niet eet, omdat je het niet durft te snijden. En natuurlijk kan je voorgesneden blokjes in de supermarkten vinden, maar hoe vers zijn die nog en hoeveel vitamines zitten daar nog in?

 

Ik zal je laten zien hoe je deze mooie oranje rakkers veilig kunt snijden. Want laten we eerlijk zijn, het is een bijzondere groente om aan te snijden. Waar begin je en hoe verwijder je de harde schil?

 

Pompoen schillen en snijden

 

Allereerst heb je een scherp groot (koks)mes nodig en een beetje lef. Vooral bij de grote exemplaren. Niets is zo gevaarlijk en lastig om mee te snijden dan een bot mes. Dus investeer in een goed keukenmes.

 

Theedoek

Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes

Om de pompoen niet te laten wegglijden van de plank tijdens het snijden, is het verstandig om de pompoen op een opgevouwen schone theedoek op de snijplank te leggen. Vooral bij een grote pompoen is dit handig. Bij een kleine pompoen kan je de boven- en onderkant afsnijden zodat hij goed blijft staan op de snijplank tijdens het snijden van de pompoen.
Snijd de grote pompoen aan een kant van boven naar beneden, draai de pompoen dan een halve slag om en snijd de andere kant van boven naar beneden. Houd de pompoen wel goed vast! Als het goed is heb je de pompoen nu doormidden gesneden. Het kost wel even wat spierkracht om zo’n grote rakker doormidden, maar als hij eenmaal doormidden is snijd de rest van de pompoen wat makkelijker. Je kunt ook je groenteboer lief aankijken en vragen of hij/zij de pompoen alvast doormidden snijdt.

Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes

 

Zaden

 

Nu kan je de zaden met een lepel eruit scheppen. Lepel ook het draderige deel eruit tot je alleen nog maar mooi oranje stevig pompoenvlees overhoudt.
Je kunt van de zaden nog een lekkere snack maken als je wilt. Ontdoe ze van de draden en maak ze schoon en droog. Rooster ze dan in een oven met een beetje olijfolie en kruiden.
Gebruik deze zaden in een salade of als garnering op een pompoensoep.

Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes

 

De schil

 

Afhankelijk wat je wilt gaan maken van de pompoen, kan je de pompoen ook nog schillen. Gebruik hiervoor ook weer een goed scherp mes of bij kleinere pompoenen een dunschiller of aardappelschilmesje. Dit kan een lastig werkje zijn, want de schil is meestal heel erg hard.
Je kunt de pompoenen ook met schil en al roosteren in de oven en daarna eventueel de schil verwijderen. Dit gaat een stuk makkelijker, je schept met een lepel het zachte vruchtvlees dan heel makkelijk van de schil.
Als je een biologische pompoen hebt, kan je de schil zelfs eten. Kook of rooster de pompoen met schil en gooi het in z’n geheel in de blender om er bijvoorbeeld een soep van te maken.

Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes

 

Blokjes

 

Als je de pompoenstukken geschild hebt, kan je het in blokjes snijden. Afhankelijk van het recept snijd je het in grote of kleinere blokjes. Kook, rooster of bak de blokjes gaar.

Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes

Op de site vind je heel veel pompoenrecepten, zoek ze maar eens op en ga ermee aan de slag.


1 reactie
Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden