Ben jij een visliefhebber?

Ben jij een visliefhebber?

Wij zijn gek op vis en we proberen dan om zeker een keer per week vis te eten. Ben jij een visliefhebber? Of maak je het nooit thuis klaar omdat je denkt dat het ingewikkeld is. Vis bereiden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ik heb zoveel visrecepten voor jullie op de site staan, van heel makkelijk tot iets uitgebreider. Voor ieder wat wils.

 

Gezond

 

Vis is niet alleen heel erg lekker, maar het is ook nog eens gezond. Niets voor niets beveelt het Voedingscentrum om minimaal een keer per week een visje op het menu te zetten. Maar wij Nederlanders eten niet zoveel vis, zeker niet ten opzichte van de Zuid-Europese landen. Waarom is dat? Niet alleen zit de Middellandse Zee vol met lekkere vis, maar de Noordzee ook. Vers gevangen vis uit de Noordzee wordt dagelijks aangevoerd bij de vishandelaren.

 

Keurmerken

Ben jij een visliefhebber? Ben jij een visliefhebber?

Let bij het kopen van vis welk of de vis duurzaam is. Deze vissoorten hebben een MSC- of ASC-keurmerk of een bio label. Dit betekent dat de vis op een duurzame manier gevangen of gekweekt is. Als wij hiervan bewuster worden, kunnen onze kinderen en kleinkinderen ook nog genieten van al het lekkers wat uit de oceanen, meren en rivieren komt. Je kunt dit checken door de keurmerken die op de verpakking staan. Bij duurzaam gevangen vis is het heel belangrijk dat het in het juiste seizoen gevangen wordt, hierbij de viskalender waarin je kunt zien wanneer de vis op z’n best is.

 

Welke vissoorten

 

Ik heb de in Nederland goed verkrijgbare vissoorten op een rijtje gezet voor jullie.

 

Dorade

 

De dorade wordt ook wel (zee)brasem genoemd. Er bestaan verschillende soorten brasems, de grijze-, rode- of goudbrasem. De grijze dorade wordt ook wel zeekarper genoemd. Deze drie vissen hebben elke hun eigen karakter en smaak. De grijze en rode brasem komt vooral uit Noord-Europa en de goudbrasem uit het Middellandse Zeegebied. En uit het Middellandse Zeegebied komen ook de gekweekte dorades vandaan. De smaak van de gekweekte dorade komt overigens goed overeen met de wild gevangen exemplaren. En die smaak is een volle vissmaak.
Let er bij het kopen van de gekweekte dorade op dat het een ASC-keurmerk heeft.
Ik ben gek op dorade en bak, grill of rooster ze vaak in z’n geheel.
Bereiding: De filets met huid zijn heel makkelijk klaar te maken. Je bakt ze in een bakpan met olijfolie of roomboter op de velkant tot de bovenkant glazig wit is. Dan zet je het vuur uit en draait de vis nog even om. Nu is de vis klaar.
Recept: Dorade met za’atar kruiden salsa en bulgur

Ben jij een visliefhebber?

 

Heilbot

 

De heilbot is familie van de tarbot, tong en schol. Het is een platvis van groot formaat. Er bestaan drie soorten heilbot, de Pacifische, Atlantische en Groenlandse heilbot. De meeste heilbot die in Nederland verkocht wordt komt uit de Noord Atlantische oceaan. Deze vis is vrijwel het hele jaar door goed verkrijgbaar.
Koop een duurzaam gevangen heilbot met het MSC-keurmerk.
De smaak van heilbot is subtiel en zacht en de structuur is stevig. Omdat de heilbot heel groot kan zijn, wordt de vis meestal in moten of filets verkocht.
Bereiding: heilbot kan je bakken, stoven, grillen of roken. Omdat de heilbot zo’n subtiele smaak heeft, is het raadzaam om deze niet te veel te kruiden, maar laat de smaak van de vis goed uitkomen.
Heilbot is een magere vis, daarom droogt deze snel uit. Je kunt deze vis het beste insmeren met boter of olie voordat je het gaat bakken of grillen. Beweeg de vis zo weinig mogelijk in de pan, anders valt hij uit elkaar en gebruik een spatel om de vis voorzichtig om te draaien.
In de oven bereiden is een grote aanrader bij deze vis (ongeveer 15 minuten op 180˚C).
Recept: Heilbot in spinazieblad met orzo

Ben jij een visliefhebber?

 

Kabeljauw

 

Kabeljauw is een witvis uit de Atlantische Oceaan. Daar zwemt hij in de koude wateren van het noordelijk halfrond. Vroeger werd de kabeljauw veel gebruikt voor kibbeling, maar omdat deze schaarser en dus duurder werd door overbevissing, worden daar nu andere vissoorten voor gebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat je kabeljauw koopt met het MSC-keurmerk, zodat je zeker weet dat deze duurzaam bevist wordt.
Door de milde smaak is de kabeljauw erg populair en kinderen zijn daarom ook gek op deze vis.
Bereiding: je kunt kabeljauw op verschillende manieren bereiden, bakken, stoven, in de oven bereiden, er een burger of kibbeling van maken. Omdat de vis makkelijk uit elkaar valt tijdens de bereiding, moet je deze niet te veel bewegen in de pan en voorzichtig omdraaien met een grote spatel.
Ik heb heel veel kabeljauw recepten op de site staan, zoek ze maar eens op.
Recept: een makkelijke manier om kabeljauw te bereiden is deze Traybake Italiaanse kabeljauw

Ben jij een visliefhebber?

 

Roodbaars

 

De roodbaars is in tegenstelling tot zijn naam, meer oranje dan rood van kleur. De roodbaars leeft in de koude wateren van de Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland. Deze vis wordt ook wel een schorpioen genoemd, dat zijn giftige stekels je behoorlijk kunnen verwonden. Maar gefileerd kunnen ze geen kwaad, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.
Doordat de vis zo traag groeit, hebben ze heel veel smaak.
Let er bij het kopen van roodbaars op dat ze een MSC-keurmerk hebben, dit betekent dat ze duurzaam gevangen zijn.
Bereiding: Roodbaars kan je bakken in een pan of op een grillpan of de barbecue. Bak de filets in ongeveer 5-7 minuten gaar.
Recept: Roodbaarsfilet met venkelstamppotje en zeekraal

Ben jij een visliefhebber?

 

Scholfilet

 

De schol is een bruine platvis met oranje stippen. Deze vis is een van de meest gevangen platvissen. De schol leeft o.a. in de Nederlandse Noordzee. Hij wordt weleens de ‘armeluistarbot’ genoemd, maar met die naam doen wij deze heerlijke vis onrecht aan. Het is een heerlijke stevige doch romige vis met een volle smaak.
Kleine scholletjes worden vaak in z’n geheel verkocht en bereid en de grote schollen als filets.
Let bij het kopen van schol dat deze een MSC-keurmerk heeft, dit betekent dat de vis duurzaam gevangen is en dat er rekening gehouden is met de kuitperiode van de schol.
Bereiden: Je kunt de schol op veel manieren bereiden. Bak de scholfilets in een hete bakpan met een beetje olijfolie of roomboter ongeveer 5 minuten per kant.
Paneer de scholfilets en frituur ze. Of pocheer de filets in ongeveer 10 minuten.
Je kunt de scholfilets met of zonder huid bereiden en eten, maar zonder vel is deze boterzacht.

 

Sliptong

 

De sliptong is een kleine bruine platvis, deze vis heeft een zachte niet te vissige smaak. Het is een echte delicatesse. Deze vis leeft in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Deze tong dankt zijn naam aan het feit dat deze ondermaatse zeetong vaak makkelijk door de mazen van de vissersnetten slipt.
De vis heeft stevig vlees, wat zacht en sappig is.
Bereiding: je kunt sliptongetjes in z’n geheel of als filets bereiden in de pan of in de oven.
Bak de filets een paar minuten in een beetje olie of boter in de pan of ongeveer 15 minuten op 180˚C in de oven.
Recept: Sliptong meunière

Ben jij een visliefhebber?

 

Tonijn

 

Tja er is helaas wereldwijd veel te veel gevist op de tonijn, waardoor de blauwvintonijn en geelvintonijn overbevist is geraakt. De vis is aan zijn populariteit ten onder gegaan, het gaat hier vooral op de geelvin en blauwvintonijn. Daarom is het heel belangrijk dat wij zuinig zijn op deze vissoort en bewust tonijn kopen met het MSC-keurmerk welke 100% traceerbaar is.
De Albacore (witte) tonijn is een kleinere tonijn die in de Stille Oceaan gevangen wordt. Deze kan nog wel gegeten worden, je vindt ze vers, diepgevroren of in blik.
De Albacore tonijn is wat lichter van kleur, heeft een matig vetgehalte en is mild van smaak.
Bereiding: je kunt de moten tonijn kort grillen op hoog vuur als een biefstuk. Het lekkerst is als hij gegrild is aan de buitenkant en van binnen nog een beetje rauw is. Bak tonijn niet te lang, dan wordt hij droog. Of verwerk het rauw in sushi, ceviche of een poke bowl.

Ben jij een visliefhebber?

 

Zalm

 

De zalm is een van de populairste vissen in Nederland. En niet zonder reden, zalm is heerlijk, veelzijdig en gezond. De meeste zalm komt uit de Atlantische Oceaan, de bekendste zijn natuurlijk de Noorse en de Schotse zalm. De wilde zalm is krachtiger van smaak dan de gekweekte, maar is dan ook een stuk duurder.
Toch zijn de duurzaam gekweekte (ASC-keurmerk) zalmen een goed alternatief. Zo kunnen de gekweekte zalmen in Noorwegen zwemmen in uitgestrekte bassins, waar ze worden gevoerd met alleen maar natuurlijke voeding.
Bereiding: je kunt zalm op heel veel manieren bereiden, van bakken, grillen, in de oven bereiden tot aan rauw eten. Ik heb dan ook talloze zalmrecepten op de site staan, zoek ze maar eens op.
Recept: het liefst bak ik de zalm op de huid zoals in deze Gebakken zalm met mosselen.

Ben jij een visliefhebber?

 

Zeebaars

 

De zeebaars leeft in het noordoosten van de Atlantische oceaan en in de Middellandse Zee. Maar de meeste zeebaars die in ons land verkrijgbaar is, is gekweekte zeebaars. Deze vis wordt gekweekt in warme landen in het Middellandse Zee gebied. Hierdoor is de zeebaars het hele jaar door verkrijgbaar en ben je niet seizoensgebonden.
De zeebaars is zoet en delicaat van smaak en heeft een fijne structuur. Gekweekte zeebaars is wat vetter dan de zeebaars uit zee gevangen.
Let erop dat de gekweekte zeebaars die je koop een ASC-keurmerk heeft.
Bereiden: bak de zeebaarsfilet in een bakpan met olijfolie of roomboter op de huid tot deze mooi krokant is, zet het vuur uit en draai de filet om. Laat het een paar seconden doorgaren op de andere kant.
Recept: Risotto met zeebaarsfilet

Ben jij een visliefhebber?

 

Schaal en schelpdieren:

 

Coquilles

 

De Sint Jacobsschelp oftewel Coquilles Saint Jacques is een echte delicatesse. Misschien heb jij dit wel eens gegeten in een restaurant, maar je kunt ze ook heel goed thuis bereiden. Maak ze eens als je een speciaal etentje gaat organiseren. De coquille heeft een wit-doorzichtig vruchtvlees en zit in een grote roze schelp. De smaak is verrukkelijk licht zoet.
De meeste coquilles komen uit Spanje, Portugal, Frankrijk, Noorwegen, Schotland en Canada. Ze worden gevangen met dregnetten of opgedoken. Deze laatste methode is het meest duurzaam, maar wel heel erg duur.
Omdat het seizoen van de coquilles beperkt is, worden ze ook wel gekweekt in Japan en China. Hierdoor zijn deze het hele jaar verkrijgbaar.
Koop coquilles die duurzaam gevangen zijn en een MSC-keurmerk hebben.
Bereiden: coquilles moet je kort bakken, bak je ze te lang dan worden ze taai. Laat ze daarom nog een beetje rauw (glazig wit) vanbinnen. Bak ze in een flinke hoeveelheid olie en/of roomboter in een antiaanbakpan in een kleine minuut per kant.
Recept: Coquilles met bloemkoolpuree

Ben jij een visliefhebber?

 

Garnalen

Er bestaan heel veel soorten garnalen, van de kleine Hollandse garnaal tot aan de grote tiger prawns die meestal gekweekt worden in Aziatische landen. De Nederlandse garnalen worden gevangen in de Noordzee en Waddenzee. Deze worden duurzaam en verantwoord gevangen. Garnalen hebben een lichtzoete maar ook een ziltige smaak met een stevige malse structuur.
Kies gevangen garnalen met een MSC-keurmerk of gekweekte garnalen met een ASC-keurmerk. De rauwe garnalen zijn wit/grijs van kleur en worden rood/oranje na de bereiding.
Bereiden: garnalen hebben maar een korte bereidingstijd nodig, bak ze een paar minuten in olie aan beide kanten tot ze roze zijn.
Recept: Pittige garnalen tortilla

Ben jij een visliefhebber?

 

Ben jij een visliefhebber?

 

Bij Freshly Fish is alle vis duurzaam!
Freshly Fish biedt deze heerlijke vissoorten gefileerd en panklaar aan in de zogenaamde visboxen. Hiermee kan jij zelf kiezen welke vis jij wilt gaan eten. Kies dan ook eens een vissoort die je nog nooit gegeten hebt, maar toch eens proberen wilt.
Er is heel veel keuze in gefileerde vis, gemarineerde vis wat heel makkelijk te bereiden is of lekkere gepaneerde vis en visburgers. Deze vis wordt bevroren door heel Nederland bezorgd. De boxen kan je eenmalig – zonder abonnement – bestellen, je zit dus nergens aan vast.

 

Ben jij een visliefhebber?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden