Heerlijke rabarberrecepten

Rabarberrecepten

Ben jij ook zo gek op rabarber? Nou dan zit je hier goed, want ik ga jou inspireren met heerlijke rabarberrecepten. Rabarber is een echte seizoensgroente en is slechts een paar maanden per jaar verkrijgbaar. Het rabarberseizoen loopt ongeveer van april tot juli.
Dus als je ze ziet liggen, koop ze dan gelijk en maak er iets lekkers van.

 

Rabarber

 

Wat is rabarber en wat kan je ermee? Rabarber is een groente en geen fruit zoals jij misschien dacht. Rabarber heeft rode en/of groene stengels met grote groene bladeren aan de top. De stengels zijn eetbaar en zuur van smaak, de bladeren kan je niet eten!
Als je rabarber koopt, let er dan wel op dat de stengels goed stevig zijn en geen bruine vlekken erop zitten.

 

Rassen

 

Er bestaan acht verschillende rabarber soorten. Het verschil in rassen zit ‘m vaak in de kleur en dikte van de stengels. En het ene ras is wat vroeger in het jaar verkrijgbaar dan het andere. De Red Champagne en Frambozenrood zijn de rassen met de meest mooie rode stengels en zoetere smaak.

 

Bewaren

 

Bewaar de rabarber in de koelkast, hierin blijven de stengels zeker een week goed.

 

Koken

 

Door de lichtzure smaak van rabarber kan je het zowel in zoete gerechten als hartige gerechten verwerken. Omdat er meestal zoete recepten van gemaakt worden, denkt men vaak dat het fruit is in plaats van een groente. Ik heb voor jullie mijn rabarberrecepten zowel zoet als hartig op een rijtje gezet.

 

Heerlijke rabarberrecepten:

 

Custardmousse met rabarber

Heerlijke rabarberrecepten

Een heerlijke custardmousse gecombineerd met in de oven gepocheerde rabarber. Dit recept is een viering van de rabarber. Wat de smaakpapillen zo prikkelt zijn de verschillende smaken en contrasterende texturen. In dit dessert hebben we zure rabarber met de zoete, zachte en fluweelzachte custard. Een klassieke smaakcombinatie, die lekker blijft.

 

Rabarber en aardbeien cobbler

Heerlijke rabarberrecepten

Deze heerlijke cobbler is een eenvoudig en gemakkelijk dessertrecept dat perfect is voor deze jaargetijde. Het is buitengewoon zoet en lekker scherp. Aardbei en rabarber zijn een van mijn favoriete smaakcombinaties en de sinaasappel erbij maakt de smaaksensatie compleet.

 

Rabarber Eton Mess

Heerlijke rabarberrecepten

Eton Mess is een van oorsprong Engels dessert gemaakt van meringues, slagroom en aardbeien. Hierbij mijn zalige variatie met rabarber.

 

Rabarber Trifle met Prosecco Jelly

Heerlijke rabarberrecepten

En weer een nagerecht. En wat voor een ….. een overheerlijke rabarber trifle met Prosecco jelly en yoghurtmousse. Eerlijk gezegd is het wel een bewerkelijk dessert, maar dan zet je wel iets spectaculairs op tafel om een diner af te sluiten.

 

Rabarber Tiramisu

Heerlijke rabarberrecepten

Het is natuurlijk niet de originele tiramisu, maar het is hetzelfde idee van dit nagerecht, gemaakt van mascarpone en in een platte schaal. Ik heb alleen half mascarpone en half Griekse yoghurt gedaan. Dat vind ik wat frisser en minder machtig. Het blijft natuurlijk wel een super machtig en zondig dessert, maar ja af en toe mag dat toch wel?

 

Kokosmelk Panna Cotta met rabarber

Heerlijke rabarberrecepten

Ik heb toch een heerlijke twist op de Italiaanse klassieker panna cotta. Het is een romige kokosmelk panna cotta met rabarber. Heel makkelijk te maken met dezelfde zachte textuur als de klassieke panna cotta en een heerlijke milde smaak van kokos. Daarbij de zacht gegaarde rabarber, een match in heaven!

 

Rabarber en aardbeienijs

Heerlijke rabarberrecepten

De rabarber en aardbeien zijn in het seizoen. En omdat deze twee zo goed samengaan, heb ik een heerlijk rabarber en aardbeienijs ervan gemaakt. En het goede nieuws is dat je voor dit ijs helemaal geen ijsmachine nodig hebt.

 

Rabarber kokos amandelcake

Heerlijke rabarberrecepten

Dit is een te lekkere rabarber kokos amandelcake gemaakt van rabarber, sinaasappelmarmelade, amandelmeel, kokosrasp en daarop kokosschaafsel. Het proberen waard!

 

Rabarber aardbeienjam

Heerlijke rabarberrecepten

Rabarber een aardbeien zijn een goede match samen. En omdat ze samen in het seizoen zijn, heb ik er een heerlijke rabarber aardbeienjam van gemaakt. Lekker op een beschuitje, geroosterde boterham of ook heerlijk met yoghurt of kwark als ontbijt of toetje.

 

Kersen en rabarbersmoothie

Heerlijke rabarberrecepten

In dit seizoen spat het verse fruit je tegemoet bij de groenteboer en in de supermarkt. Ik heb al een heerlijke aardbeien rabarbercompote gemaakt. De kersen moeten ook eigenlijk op. Zal ik ze combineren in een smoothie? We proberen het gewoon, en wat denk je … het is een heerlijke kersen en rabarbersmoothie geworden.

 

Rabarber aardbeien kruimeltaart

Heerlijke rabarberrecepten

Heerlijk ….. het is voorjaar en de rabarberstengels en aardbeien liggen te lonken naar me bij de groenteboer. Wist je dat rabarber en aardbeien een goede match zijn samen? Daarom heb ik ze samen gebruikt in deze heerlijke rabarber aardbeien kruimeltaart.

 

Rabarber tarte tatin

Heerlijke rabarberrecepten

Ook van rabarber kan je een heerlijke tarte tatin maken. Ziet het er niet enig uit? En daarnaast is het ook nog ontzettend lekker.

 

Gin Tonic met rabarbersiroop

Heerlijke rabarberrecepten

Ik heb voor deze Gin Tonic met rabarbersiroop eerst een siroopje gemaakt van rabarber. Daarbij een roze gin en een elderflower tonic gebruikt. Natuurlijk kan je ook een ‘gewone’ gin en tonic gebruiken, maar voor de smaak is deze gin en tonic een erg lekkere combi met de rabarbersiroop.

 

Rabarber salsa met komkommer en koriander

Heerlijke rabarberrecepten

Rabarber wordt meestal in zoete recepten gebruikt maar vroeger werd het bij hartige schotels gebruikt. Vooral als tegenhanger van vet vlees of vis. Ik heb het nu rauw verwerkt in een rabarber salsa met komkommer en koriander. Lekker bij gegrilde kip, varkensvlees zoals buikspek of vette vis zoals makreel. En ook heerlijk om als bijgerecht bij de barbecue te serveren.

 

Rabarber chutney

Heerlijke rabarberrecepten

De meesten zullen rabarber zoet eten, zoals in een rabarbercompote. Maar je kunt rabarber ook heel goed bij hartige gerechten serveren, zoals deze rabarber chutney. Lekker bij kip of varkensvlees of zelfs bij vis.

 

Heerlijke rabarberrecepten

 

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb met deze lekkere heerlijke rabarberrecepten.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden