Spaanse gerechten die je moet proberen

Spaanse gerechten die je moet proberen

Er zijn vele redenen waarom je op vakantie gaat naar Spanje; de kleurrijke geschieden van het land, de kunst, cultuur, heerlijke stranden en het fantastische Spaanse eten. Ga je op vakantie naar Spanje en ben je gek op lekker eten, dan kan ik jou deze lekkere gerechten aanbevelen. Het zijn Spaanse schotels die je moet proberen als je daar bent. Natuurlijk kent de Spaanse keuken heel veel verschillende gerechten en elke streek heeft dan ook nog zijn eigen specialiteiten. Maar er zijn toch vele klassieke gerechten die de Spaanse keuken beroemd maken. Spaanse recepten die al honderden jaren oud zijn, en nog steeds de moeite waard zijn om te proberen.

 

Elke regio in Spanje heeft zijn unieke keuken en smaken. En ze zijn allemaal het proberen waard. Zo bestaat het beroemde gerecht paella aan de kust uit vis en zeevruchten en in het binnenland bestaat het uit konijn en/of kip.
En behalve de tapas die in bars geserveerd worden, heb je de pinxtos in de Baskische bars.

 

Dit zijn enkele Spaanse gerechten die je moet proberen:

 

Ontbijt

 

Churros zijn inmiddels al aardig ingeburgerd in ons land. Het lijkt een beetje op een langwerpige donut. Dit wordt ook gefrituurd en door suiker met kaneel gerold en met een chocoladesaus geserveerd waarin je de churros dipt. Het is een favoriete snack in Spanje en wordt daar als ontbijt gegeten. De Spanjaarden drinken een kopje koffie ’s morgens vroeg en eten daar een paar churros gedipt in een soort dikke warme chocolademelk bij. Ook nuttigen ze met de kinderen dit hapje vaak tussen lunch en diner bij de churreria.

 

Voorgerechten

Spaanse gerechten die je moet proberen

In Spanje staan de meest lekkere vissoepen op de menukaart. Vaak wordt hierin hele vissen verwerkt, met aardappelen en groenten. Een goed voorbeeld hiervan is deze Visstoofpot van Ibiza Guisat de Peix, een typisch lokale soep van dit eiland.
In warme landen worden vaak koude soepen gegeten en dat is in Spanje niet anders. De bekende Spaanse koude verfrissende soepen zijn Gazpacho, Salmorejo gemaakt van rijpe tomaten en groenten en Ajo blanco een witte soep gemaakt van amandelen en knoflook. Deze soepen worden behoorlijk koud geserveerd op een hete dag.
En een Spaanse salade die een klein beetje op onze huzarensalade lijkt, is ook heerlijk als voorgerecht of als lunch.
Daarbij krijg je altijd brood en Aioli.

Spaanse gerechten die je moet proberen

 

Hoofdgerechten

Spaanse gerechten die je moet proberen

Denk je aan Spanje, dan denk je aan Paella. Een heerlijk gerecht gemaakt van paellarijst, met daarin vis, schaal- en schelpdieren, kip, eend en/of konijn. Er bestaan vele authentieke variaties op de paella, per gebied in Spanje veranderen de ingrediënten, maar het hoofdingrediënt is natuurlijk de rijst.
Fideuà lijkt een beetje op paella, alleen is het hoofdingrediënt geen rijst, maar fideos een dunne soort pasta. Het smaakvolle gerecht kent ook een zwarte variant, namelijk de Fideuà nero. Deze wordt gekleurd en op smaak gebracht met inktvis inkt.

Spaanse gerechten die je moet proberen

Estofado is een traditionele Spaanse rundvlees stoofschotel. Dit is een recept van mijn broer Benjamin, die al 37 jaar op Ibiza woont en daar werkzaam geweest is als chef-kok in beroemde hotels. Zo af en toe kan ik een echt Spaans recept van hem ontfutselen, zo ook deze Estofado.
In het originele recept gaat er op het laatst ook nog aardappel(s) in blokjes bij de stoofpot. Er bestaan trouwens heel veel verschillende versies op dit recept en ieder Spaans gezin vindt dat hun recept het echte is. Nou dit is de versie van Benjamin (en Hanneke).

Spaanse gerechten die je moet proberen

Pisto oftewel Spaanse eieren, is soort ratatouille wat als tapa, voorgerecht, bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht gegeten wordt. Die laatste wordt vaak geserveerd met gebakken eieren erop of gestoofde eieren erin en met chorizo. Het gerecht bestaat uit groenten zoals tomaten, paprika, courgette en aubergine wat gebakken wordt in een grote pan samen met specerijen en verse kruiden.

Spaanse gerechten die je moet proberen

Pollo al ajillo is Spaanse knoflook kip. Elk Spaans restaurant of gezin heeft kent zijn beste pollo al ajillo en natuurlijk hebben ze gelijk. Het zijn stukken kip gebakken in olijfolie met heel veel knoflook en gestoofd in droge sherry of witte wijn. Het wordt geserveerd met brood, zodat je dit lekker kan dippen in de olie en knoflook.

 

Dranken

Spaanse gerechten die je moet proberen

Sangria is het bekende Spaanse drankje. Het is een wijncocktail gemaakt van een fruitige Spaanse rode wijn, een frisdrank, een Spaanse brandewijn of likeur en vers fruit. Het fruit zorgt voor een lichtzoete smaak in dit drankje. Het wordt in grote kannen geserveerd.

Spaanse gerechten die je moet proberen

Tinto de verano is een heerlijk drankje als aperitief op een warme dag. Tinto de verano betekent zomerse rode wijn. En dat is het ook, rode wijn gemengd met limonade, waardoor het niet te veel alcohol bevat en fris zoete is door de frisdrank erin.
Het wordt geserveerd met lekker veel ijs en een schijfje sinaasappel of citroen.

Agua de Valencia is ook een Spaanse zomerdrank. Agua betekent water, water van Valencia. Alleen zit er helemaal geen water in dit drankje, haha. Ja ‘vuur’ water in de vorm van gin en wodka. Zoals de naam al doet vermoeden, komt het drankje uit de Spaanse stad Valencia die bekend staat om zijn sinaasappels.
Het drankje wordt geserveerd in een groot bol glas (een soort Gin & Tonic glas zeg maar) of in een grote kan.

 

Spaanse gerechten die je moet proberen

Spanje heeft natuurlijk nog veel meer heerlijke (streek)gerechten, te veel om op te noemen. Dit zijn een paar van de meest bekende.
En dan heb je ook nog de bekende Spaanse producten zoals die heerlijke Jamón Ibérico, Pata Negra en Chorizo. Vergeet ook niet die heerlijk kazen.
En natuurlijk Spaanse tapas, hier vind je heel veel lekkere tapas recepten.

 

Mocht je nou niet naar Spanje gaan dit jaar, maak deze heerlijke gerechten dan zelf thuis en waan je in Spanje.

¡Buen provecho!

 


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden